De kunst van het zelf pasta maken zit ‘m vooral in het maken van het deeg. Ik heb wel eens ergens gehoord dat het woord macaroni van het Siciliaanse ‘maccaruni’ is afgeleid wat vrij vertaald betekent ‘met kracht tot een deeg gevormd’. Dit zou wel eens goed kunnen kloppen, aangezien je voor het handmatig kneden van pastadeeg best wat kracht nodig hebt. Wij kneden graag met de hand, zodat je goed kunt voelen hoe het deeg zich ontwikkelt. Ook het deeg voor de Maccarones de Busa hebben wij met de hand gekneed. Maar wat is is nu voor een pasta?
- De Maccarones de Busa is een typische Sardijnse pasta afkomstig uit de Barbagia en wordt gemaakt van semola di grano duro rimacinata (harde tarwegries), water en een beetje zout;
- De naam Maccarones de Busa heeft haar oorsprong in het arabische woord bus, een naam van een plant waarvan de stam of het riet niet alleen gebruikt werd om pasta mee te maken maar ook om mee te breien. Vandaar dat er nu vaak breinaalden worden gebruikt voor het maken van deze pasta.
- Door aan beide kanten van de breinaald een stukje deeg te doen, kun je met twee handen gelijkmatig rollen en twee maccarones tegelijk te maken. Een houten plank als ondergrond werkt het beste.
- In sommige delen van Sardinië wordt deze pasta gekookt in schapenbouillon.
- De pasta wordt meestal gegeten in een rijke saus met vlees van het varken, lam of wild zwijn met daarover een goeie dosis geraspte pecorino. Maar Maccarones de Busa in een eenvoudige tomatensaus kan natuurlijk ook.
Heb jij al zin om met de breinaalden aan de slag te gaan?