Home » recepten | Ricette » | blogs | » Verhalen | Storia » Culurgiones d’Ogliastra

Culurgiones d’Ogliastra

Reizen = eten

Twee werkwoorden die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden: reizen & eten. Ik hou van het rondstruinen. Zigzaggend door kleine straatjes, ver weg van ‘waar het gebeurt’. Altijd op zoek naar de smakelijke geheimen die een stad zorgvuldig verborgen wil houden. De oude volkswijken, de buurten waar het normale leven zich afspeelt. Daar zwerf ik het liefst rond. Op zoek naar winkeltjes volgepropt met kruiden en specerijen, potjes met onleesbare etiketten waar alleen het plaatje iets over de inhoud zegt (…zou kunnen zeggen).  

Laat mij verdwalen in een stad en tegen de tijd dat je buik om aandacht vraagt, kijk je naar die verveloze deur van dat eethuis. De inrichting is simpel, maar de geuren uit de keuken complex. Je twijfelt niet en stapt naar binnen. Er is geen menukaart en de gerechten van die dag worden bij jou aan tafel genoemd.

Culurgiones [koe-loer-djonès]

Culurgiones d’Ogliastra

Een lunch mag wat mij betreft altijd een pastagerecht bevatten. En bij voorkeur een regionale versie. Zo hebben 2Mutsen in een piepklein familierestaurant in Sardinië ooit Culurgiones gegeten. Deze tongstrelende, fluweelzachte pasta, met een verrassende vulling waaraan mint is toegevoegd, verraste ons volledig. De nieuwsgierigheid naar het geheim van dit recept was gewekt en daarom zijn we zelf met dit recept aan de slag gegaan.

Wat zijn Culurgiones?

Een Culurgione (meervoud: Culurgiones) is een typische pastasoort die zijn oorsprong vindt in Sardinië en zoiets betekent als raviolo, of meer algemeen: gevulde pasta.  In ieder dorp vind je de lokale varianten van deze vers gevulde pasta, waarbij vorm en vulling variëren afhankelijk van het seizoen én de regio.

In het gebied Ogliastra oostkust) worden de Culurgiones in de vorm van een vijg gemaakt en op een unieke manier gesloten. Een lapje deeg wordt gevuld met een aardappel-kaas-mint mengsel en als een visgraat dichtgevouwen. Eenmaal gesloten ziet het eruit als een korenaar. Het dichtvouwen van de Culurgiones heet ‘pizzicando la pasta’ en de kunst van deze pasta maken wordt, traditiegetrouw, van moeder op dochter overgedragen.

Het recept van de Culurgiones vind je hier.