Chilipeper

Hoe scherp mag het zijn? Hier houden we van 🌶🌶🌶 pepers in al zijn vormen. Vers, gedroogd, gemalen, als sambal, harissa. Het mag allemaal. 
Chilipeper maakt de saaiste gerechten tot een succes. Neem nu bijv. Spaghetti, aglio, olio e peperoncini. Een minimalistisch gerecht dat uitblinkt in geraffineerdheid en waarbij een gulle hand uitstekende olijfolie niet ontbreekt. De chilipeper en knoflook doen de rest.
Maar terug naar de chilipepers.

  1. Wist je dat er wel 100 verschillende capsicum-planten bestaan die zijn onderverdeeld in vijf soorten? De bekendste soort is de capsicum annuum. Hiertoe behoren o.a. de gewone paprika, Spaanse pepers en ook de bekende Jalapeño chilipeper. 
  2. Chilipepers zijn erg gezond; ze bevorderen de bloedsomloop, doden bacteriën, zijn rijk aan anti-oxidanten en bovendien zweetafdrijvend. Daarnaast bevatten alle capsicum-soorten capsaïcine, vitamine C en Provitamine A. 
  3. Capsaïcine is het stofje dat het scherpe pitje geeft. Het blussen van mondbrand na te pittig eten, lukt het beste met iets romigs zoals melk. Blussen met bier is lekker maar weinig zinvol en met water is het helemaal zinloos. 
  4. Verse chilipeper kun je enkele weken bewaren in de groentelade van je koelkast. De gedroogde exemplaren kun je enkele jaren goed (lees: scherp) houden door ze donker en goed afgesloten te bewaren.
  5. Gedroogde chilipeper is scherper dan verse. Als vuistregel geldt: hoe kleiner de soort hoe scherper de smaak. En je weet het: het zijn de pitjes die de chilipeper scherp maken. Wanneer je je gerecht minder scherp wilt hebben, verwijder dan de pitjes en de vliezen.

Tot slot nog een leuk weetje: Rond Napels wordt een rode peper als amulet tegen het malocchio – het boze oog – gebruikt en kortweg ‘il corno’ genoemd.

Ik zeg: 🌶 burn baby, burn 🌶.